Followers

Friday, October 29, 2010

LANGKAH PERTAMA KE BUMI AMBIYA'

Bertahmid, Selawat dan Bersyahadah

Khabar ini ku buat khusus buat ibu bapa, saudara serta teman-teman. Menceritakan sedikit sebanyak mengenai langkahku ke bumi yang penuh barokah ini, bumi ambiya.

Saat tamatnya Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) , aku menyimpan azam untuk terus menyambungkan pelajaran ke salah satu bumi ambiya. Diantara Makkah ataupun Mesir. Namun cita-cita itu tidak semudah yang disangka.

Madrosati insya allah.
.

Ramai sahabat yang bertanya; "Kenapa enta tak ambik STAM dulu?"

Kadang-kadang aku memikirkan pelbagai jawapan yang meyakinkan diriku bahawa AKU AKAN KE SANA TANPA STAM!! Waktu tu memang semangat. Antara alasan yang dicipta adalah:

1) STAM melambatkan waktu untuk kesana, sedangkan aku ingin cepat-cepat untuk habis belajar. Sebab mahu cepat nikah. Sebab nikahkan menyempurnakan agama.. wah3..

2) Kalau ambil STAM sebelum ke kesana, aku belum tentu dapat fasih Bahasa Arab.. Makanya aku kena ambil masa dahulu untuk pelajari Bahasa Arab sebelum masuk ke universiti.. Kalau pergi tanpa STAM, aku sudah dapat kelebihan di situ..

Ketika ini aku ingat akan sebuah hadis yang diajar oleh Ustaz Abdullah Abd Wahab supaya membangkitkan semangat pelajar-pelajar mempelajari Bahasa Arab walaupun BA bukanlah subjek kegemaranku.. >_<

"Cintailah Bahasa Arab kerana 3 perkara, 1) Kerana aku berbahasa arab, 2) Kerana al-Quran bahasa arab, 3) Kerana bahasa ahli syurga bahasa arab"

Walaupun aku bukanlah cemerlang sangat dengan bahasa arab ni.. SPM bahasa arab agak teruk.. hehe..

3) Aku cuba lari dari masalah cinta dunia (yang ni menarik sikit).. Semakin aku di Malaysia, aku makin dekat dengan masalah cinta, masalah sosial dan masalah hati.. huhu.. Ada seorang pernah bermadah;

"Jika anda lari dari masalah, maka masalah anda akan datang semula kepada anda.. Namun cubalah selesaikan masalah, kerana ia lebih baik untuk anda"

Wah3.. Aku tergolong dalam golongan yang lari dari masalah.. Maka ini bukan alasan utama..

4) Pelajar lepasan PMR boleh ke sana, bahkan aku tidak.

5) Mahu belajar hidup berdikari.. Ibu bapa jauh (sedeh).. Insya allah ia mematangkan diri..

dan yang paling penting!

6) Aku mahu belajar di sana.. BELAJAR! BELAJAR! BELAJAR!.. ILMU! ILMU! ILMU!

Maka azam terus tersemat di hati.. Di samping aku berkhidmat di sekolahku (bab ni banyak memori, kalau cerita, sedih ada, gembira ada..)

Di pendekkan cerita, aku berjaya mengumpul sedikit wang untuk sambung belajar walaupun banyak yang pakai duit abuya.. Thanx alot abuya.. U r my hero..

Alhamdulillah.. Akhir bulan September, aku bertekad untuk membeli tiket.. Target untuk ke Makkah dipadam.. Mesir matlamatku.. Disini terdapat berberapa konflik yang tidak diduga.. Namun hasil usaha dan doa tanpa henti ibu bapa dan sahabat, aku jalankan usaha dalam diam.. Kata-kata seorang kakak lagi membakar semnagat ini sebenarnya.. Walaupun aku ketawa mendengar kata-katanya..

"Akak tidak akan percaya awak nak ke Mesir selagi mana awak tidak naik kapal terbang"

aku kata dalam hati; "Wah.. Aku Salman Al Farisi! Atas nama sahabat Rasulullah yang kuat menuntut ilmu!"

Bersyukur kepada Allah Azzawajalla.. Akhirnya tiket dapat dibeli hasil pertolongan abangku.. Ramai yang menyokongku dan membakar semnagatku.. Kata terima kasih yang tidak terhingga..

gambar pertama Sungai Nil.. KCB; ''siapa yang pernah minum air sungai nil pasti akan kembali ke mesir semula..''
lepas ni mahu ambil gambar sg. Nil yg lbih cantik..

Sehingga kini, aku di Mesir.. Masih berusaha untuk pergi menuntut ilmu.. Kerana pada saat nota cinta ini ditulis, aku masih belum bermula untuk menuntut ilmu secara formal.. Semoga Allah SWT permudahkan segala urusanku..

Nota cinta ini ditulis disebabkan aku amat-amat malu kerana aku datang bukan dengan usahaku 100% kerana itu adalah matlamatku pada awalnya.. Maka kerana sifat maluku, aku ingin menzahirkan terima kasihku pada Ibu Bapaku, Haji Muhammad Zakaria & Rusnah Abu Samah, adik beradikku, Nurdina, Lukman al Hakim, Muazatul Adawiayah, Muhammad Suhail, Muhammad Syafiq, Ummu Solehah, Muhammad Thoriq, Ummu Sakinah, Muhammad Uzair Izzat Amir, Muhammad Nukman Muqarrin, Muhammad Ammar Yassar & Ummu Jannah.. Sejak lahir hingga ke liang lahad, kalian adalah sebahagian dari degup jantungku.. I Miz u so much..

Tidak lupa pada sahabatku.. Memberi kata nasihat.. Yang terlalu ramai.. Sehinggakan aku merasa serba salah ingin meletakkan nama.. Kerana akan nanti dipersoalkan

"Aku tolong ko, ko tak letak pon nama aku.. Lupa member ke"..

Terima kasih sahabat-sahabatku.. Allah SWT sahaja yang layak menilai jasamu..

Juga kepada ummi dan pakcik (keluarga angkatku).. Jasa kalian tidak ku duga.. Amat bernilai dan berharga.. Tidak terungkap di papan keyboard.. Insya Allah, semoga Allah SWT mempertemukan kita dengan kaadaan yang lebih baik.. Menjadi sebahagian keluargaku.. Ameen ya rob..

Juga kepada yang memberi pertolongan secara langsung juga tidak langsung.. Barokallah..

Maka saat ini aku membulatkan tekadku yang dalam.. Belajar bersungguh2.. Banyak matlamat yang tersusun.. Semoga hijrahku menjadikan aku seorang khalifah yang diredhai Allah.. Mukmin sejati.. Insya Allah.. Seperti hijrahnnya Salman Al Farisi sahabat Rasulullah yang menemukanya dengan iman..

Salam nota cinta,

Kaherah, Mesir

10:20 pm 23 Okrtober 2010

Masjid al-Azhar.. Masjid asal al-Azhar.. Majlis ilmu di hampir tiap2 penjuru masjid.. Subhanallah cantik binaanya.. Telah melahirkan ribuan ulama'..

0 pandangan cinta:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © NOTA CINTA Design by Muhammad Salman al Farisi | Blogger Theme by Al Irani Muhammad | Powered by Blogger