Followers

Friday, April 5, 2013

SATU NOTA PILIHANRAYA

Jamaah, persatuan, idealogi atau apa sekalipun yang berkaitan dengannya. Tidak akan sunyi dengan karenah 'penganutnya'. Ramai dan sedikit itu hanyalah bilangan. Benar atau tidak itu hanyalah pandangan.

Setelah 21 tahun keluar dari rahim ibu, saya telah 'berkenalan dengan begitu banyak jamaah Islam di Malaysia. Pas, Ikram, Isma, Abim & Hizbut Tahrir. Semuanya mempunyai agenda, ideologi dan pandangan yang tersendiri.

Bukan tujuan saya ingin menceritakan mengenai siapakah mereka.

Akan tetapi wujud dalam kalangan kita. Yang berkongsi sesuatu pada garis masa. Yang berkaitan dengan ideologi mereka. Dengan nafsu dan buruk sangka. Hingga terabai fitnah dosa. Carutan dan makian pada setiap kata.

Kebetulan, waktu ini pasca pilihanraya. Bagi mereka, ideologi mereka hanya satu-satunya yang benar. Tiada lain. Sedang mereka tidak sedar, wujudnya oposisi. Oposisi yang juga menyangka mereka benar. Membenarkan ideologi sendiri.

Kini bukan lagi bertikam lidah. Tetapi bertikam papan kekunci. Bagi memberikan dalil; "Hanya aku yang suci." Hingga 'kawan' di Facebook itu, sebenarnya teman berlawan untuk menghabiskan sisa masa. Tanpa mereka tahu; jika seseorang sudah akui akan ideologi mereka, beriman dengan pandangan mereka, berikanlah walau sejuta hujah, tidak akan mereka terima.

Bagi saya, sebagai seorang Muslim yang tidak percaya kepada demokrasi. Tetapi memilih Pas sebagai ideologi;

PRU 13 merupakan pilihanraya yang hebat. Kerana rakyat sudah melihat; hasilnya pemerintahan 4 tahun kerajaan provinsi. Dari Barisan Nasional mahupun Pakatan Rakyat. Dari situ yang pintar akan dapat menilai, yang mana mereka pilih untuk menjadi kerajaan pusat.

Kesian pada mereka yang masih bergaduh pada garis masa. Lagi kesian kepada mereka yang sudah melihat kepincangan dari pemimpin yang pincang, undi masih kepada yang lama.

Kerajaan yang bagus akan melahirkan rakyat yang bijak. Akan memperbaharui sistem pendidikan agar lebih baik. Mungkin memberi pendidikan percuma.

Sedang kerajaan yang menghalang pendidikan dengan pinjaman, sekatan & bayaran, adalah sebuah kerajaan yang tidak mahu melihat rakyat bijak. Agar rakyat sebegini akan tetap memilih mereka, biarpun dipijak.

Untuk mengelakkan kita menjadi seorang rakyat rela dipijak, maka banyakkan membaca. Pembacaan akan menentukan siapa kita. Jika jenis yang membaca akhbar Utusan; sejenis akhbar yang telah disaman sekian kali kerana berita fitnah, tidak mustahil anda menjadi pembuat fitnah.

Ini hanya penulisan saya untuk himpunkan perasaan saya terhadap PRU 13. Dalam satu nota.

Saya harap, selepas ini saya bukannya lagi yang bergaduh hanya untuk membenarkan ideologi. Tetapi lebih kepada memerhati, lalu banyakkan pembacaan yang berisi. Dari 2 aspek tersebut saya terjemahkan dengan perbuatan. Semoga dengan blog ini saya dapat kongsikan.

Semoga anda tahu, harapan paling besar saya adalah tidak menulis mengenai PRU 13. Itu satu harapan.

0 pandangan cinta:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © NOTA CINTA Design by Muhammad Salman al Farisi | Blogger Theme by Al Irani Muhammad | Powered by Blogger