Followers

Tuesday, November 2, 2010

JANGAN BILANG CINTA JIKA ASASNYA FACEBOOK

Kata kakakku Ummu Solehah Muhammad; "UJIAN PENUNTUT ILMU: Financial, Malas, Syahwat [rindu & cinta], Sahabat, Environment". ^_^
Saya akui, sebagai penuntut ilmu atau mahasiswa, 5 perkara tersebut merupakan masalah UTAMA bagi setiap pelajar! Saya yakin anda mengakuinya juga.
Namun, bagi penuntut di Mesir, kewangan bukanlah masalah utama kerana wang zakat melimpah ruah di sini. Negara kaya seperti Kuwait dan Brunei selalu memberikan sumbangan kepada mereka yang sedang berjihad ini.
Tetapi, 4 masalah yang lain terus membelengu para penuntut.
Masalah ke-2, MALAS! Musim sejuk adalah musim yang paling agak malas di sini. Kerana mahasiswa agak selesa di balik selimut tanpa mandi berhari-hari. Tapi saya tidak tergolong yaa.
Masalah ke-3, SYAHWAT! Ini yang ingin saya kupaskan. Insya Allah, semoga apa yang saya ingin sampaikan dapat difahami oleh anda sekalian.

PUTIK-PUTIK CINTA DI FACEBOOK

Saya sebagai seorang pemuda, sering menerima 'pop-up chat' dari orang yang tidak dikenali. Dan kebanyakanya daripada perempuan. Adakah itu normal seperti yang diutarakan sahabat saya Hafizah Ramdan beliau bertanya di laman Facebook "says ; is it normal..if wall pmpuan mesti penuh kwan laki, and vice versa??". Apa pendapat anda?
Saya akui, saya sering 'jual mahal' dengan ajakan berborak melalu Facebook walaupun kadang-kadang tersungkur di tengah jalan. (wah3..) Kerana saya tekad untuk tidak chat sesuka hati bila saya sudah mempunyai orang yang saya berhajat denganya untuk melengkapkan iman saya, Insya Allah. Tertutama bila sedang dalam menuntut ilmu, maka saya tidak mahu hidup saya terganggu dengan perkara-perkara yang termasuk dalam ikhtilat diluar syarie.

BUKAN CINTA JIKA ASASNYA FACEBOOK

Saya hairan bila mana ada orang merendahkan martabat cinta dengan menjualnya di Facebook. Dalam erti "Saya boleh menerima cinta di Facebook". Ini mungkin berlaku bila seseorang yang sudah putus cinta (dalam bahasa remaja lebih dikenali sebagai 'clash') mengwar-warkan perasaan benci dan kesalnya terhadap cinta (mungkin diluar syarie) yang berputik terhadap seseorang. Status 'in relationship' bertukar kepada 'single'. Lalu wujud seorang 'lelaki' yang menawarkan diri untuk mendengar masalah wanita tersebut. Dan memberi pandangan hanya berdasarkan minda yang mengharapkan dosa pada masa akan datang. Ini padahnya bila muluahkan perasaan melalui Facebook.
Kadang-kadang bila yang memberikan pandangan berwajah 'kurang handsome', si wanita akan berkata; "sibuk je nak tahu pasal orang". Namun bila mana yang menanyakan soalan 'agak handsome', dengan sendiri dia akan merendahkan martabat diri dengan membuka aib sendiri. ('auzubillahi min-al-zalik).
Sedarkah kalian bahawa WAJAH PROFILE FACEBOOK BOLEH DI MANIPULASI!
Jangan sesekali percaya akan wajah seseorang di Facebook, sekalipun profile Facebook saya.

NILAI HARGA DIRI

Saya mengajak orang yang saya cintai sekalian, adakah begitu rendah martabat cinta kita terhadap orang yang 'harus dinikahi' sehinggakan kita boleh bercinta sekadar melihat wajah seseorang di Facebook atau bermula dengan 'pop-up chat' di Facebook? Namun bila kita berjumpa, terkejut melihat wajahnya yang ternyata bukan pilihan hati kita. Terus cinta yang berputuk di Facebook hilang begitu sahaja. Adakah itu cinta?
Banyak artikel yang menerangkan mengenai ikhtilat diluar syarie. Anda sendiri boleh membacanya di Facebook.
Anda seorang yang berakal, maka nilai tinggi mana nilai diri anda.
Seperti kata-kata penulis terkenal Hilal Asyraf, beliau menyatakan di dalam blognya (ketika ini blognya terdapat masalah) yang berbunyi; "Cinta tidak buta".
Martabat cinta begitu tinggi. Jangan rendahkanya sehingga menilai ia buta. Saya memberi contoh, jika anda mencintai seseorang kerana agamanya, (seperti yang disabdakan Nabi Muhammad SAW), adakah bila agama orang tersebut hilang selepas anda mencintainya, adakah anda akan terus mencintainya?
Jika anda yang menganggap 'cinta itu buta', sekalipun anda mencintai seseorang kerana agamanya, jika agama orang yang dicintai hilang, maka anda akan terus mencintainya.
Namun,
Jika anda tidak menganggap 'cinta itu buta', anda mencintai seseorang kerana agamanya, maka cinta anda kepadanya akan bertambah dan berkurang sepertimana bertambah dan berkurangnya agamanya.
Atas dasar itu cinta kerana agamanya diperkuatkan lagi dengan hadis yang bermaksud;
"Apabila datang kepada kalian orang yang kalian redha agamanya dan
akhlaknya (untuk meminang anda atau wanita dibawah tanggungan anda) maka
nikahlahilah lelaki tersebut. Kalau kalian tidak melakukan hal tersebut nescaya
akan terjadi fitnah di muka bumi dan terjadi kerosakan yang merata".
[HR Tarmizi & Ibn Majjah]


NIAT DI HATI TAK NAK BERPISAH, APAKAN DAYA, JODOH TIADA

Niat saya menulis post ini adalah untuk menyedarkan orang yang saya cintai bahawa bukan cinta jika asasnya Facebook dan nilai diri anda wahai cintaku.
Saya mengharapkan juga dengan post ini saya dan anda menjadi lebih baik dari sebelum ini. Jika anda sudah terlajak bercinta di Facebook, maka cepat-cepat betulkan cinta anda.
Jangan cepat menjual maruah. Semoga post kali ini membuatkan anda dan saya lebih baik selepas ini bersama-sama mengejar redha Allah SWT dan cinta keranya-Nya. Insya Allah!

Salam Ingatan dari saya

Kaherah, Mesir
11.24 am 02 November 2010

1 pandangan cinta:

fatihahizani said...

cinta itu memang fitrah
dan Allah mendatangkannya dari pelbagai arah
cuma atas kebijaksanaan dan keimanan kita untuk mengendalikannya
terima kasih atas perkongsian ini akhi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © NOTA CINTA Design by Muhammad Salman al Farisi | Blogger Theme by Al Irani Muhammad | Powered by Blogger